录音/制作/创作 吉他 扩声技术 视频技术 作品展示 生活 信息 更多... | 音频应用专卖店

今日我講廣東話

( 20 )

[收藏]
-  第 1 页  -

#1 10-8-6 12:45

今日我講廣東話

今日我好想係度講番幾句廣東話,
講廣東話好舒服,好正。
由其是係啲形容詞,好鬼頂引、生動傳神、好到。
其他話邊有呢啲野呀 ?
倪匡講果兩句  ?
「朽鉸」、「騎呢」,直頭係冰山一角之嘛。
观众反应
:非常支持

#2 10-8-6 13:03
我也会几句:

丢嗨
丢磊老木
扑该
很嘎产

#3 10-8-6 13:35
````````注意···
大家要有质素········
讲D好听既也····
比如仙人好靓仔···
不过我比距仲靓仔···

#4 10-8-6 13:47
至中意去西关望靓女啦我

#5 10-8-6 13:51
原帖山炮 于 10-8-6 13:03 发表
我也会几句:

丢嗨
丢磊老木
扑该
很嘎产

嘻嘻....
我見你用呢啲字咁樣寫,先至發覺原來廣東話真係好難學。
唔怪得之上面啲大人物唔想學啦。

#6 10-8-6 13:57

回复 山炮 在 #2 的 pid=2716889 的贴子

應該係:

屌閪
屌你老母
仆街
冚家產

...

#7 10-8-6 13:59
大喜!!

終於見到仙人叔叔開金口講返人話!!

睇嚟要得閒搵埋“KEN仔”出嚟飲下奶了...

#8 10-8-6 14:20
原帖爛手上帝 于 10-8-6 13:59 发表
大喜!!

終於見到仙人叔叔開金口講返人話!!

睇嚟要得閒搵埋“KEN仔”出嚟飲下奶了...

都要大家都聽得明至得.....
等我攞啲有趣味性嘅野出黎交流下先...

開片(打群架,動刀動武。) 擦鞋(拍馬屁)
一身蟻(一身麻煩) 一鑊泡(比喻一團糟糕)
一鑊熟(比喻全部遭殃) 一擔擔(半斤八兩,彼此彼此)
舂瘟雞(比喻亂闖亂撞的人) 手瓜硬(比喻權力大)
執死雞(揀到便宜) 跌眼鏡(估計錯誤,走了眼)
大出血(大降價,血本無歸) 摸門釘(吃閉門羹)
踢曬腳(非常忙碌) 食死貓(背黑窩)
拋浪頭(吹噓自己或嚇唬人以顯示自己威風,出風頭)
扯貓尾(演雙簧,串通自來) 痴孖筋(神經質)
鬼打鬼(自己人打自己人,貶義) 炮仗頸(火爆脾氣)
篤背脊(背後說人壞話,告發別人) 放飛機(故意失約)
一僕一碌(跌跌撞撞) 三口六面(當著別人)
三姑六婆(好館閒事的女人) 七國咁亂(亂成一團糟)
好人好姐(好端端的人) 話頭醒尾(領悟力強,一說就明白)
有紋有路(有條不紊) 生安白造(捏造,無中生有)
死蛇爛鱔(一動不動,比喻懶惰) 把心唔定(下不定決心)
定過抬油(鎮定得很) 游離浪蕩(無所事事,到處遊蕩)
水靜河飛(靜悄悄,幽靜) 衰到貼地(倒霉透了,壞透了)
鬼五馬六(狡猾古怪) 身水身汗(滿身是汗)
古靈精怪(稀奇古怪) 偷呃拐騙(招搖撞騙)
無端白事(無緣無故) 冇尾飛鉈(比喻一去不回)
一天都光曬(雲開霧散,大快人心)
一部通書睇到老(用老的眼光看待新事物)
十問九唔應(屢問屢不答)
人怕危ngei1,迷怕篩(人就怕被人哀求)
小心駛得晚年船(小心可保長久平安)
手指拗出唔拗入(比喻自己人不幫自己人反而幫外人)
數還數,路還路(人情歸人情,數目要分明)
十劃都未有一撇(比喻事情離成功還早著)
生人唔生膽(沒有膽量,膽小怕事)
各花入各眼(蘿蔔青菜,各有所愛,情人眼裡出西施)
手板眼見工夫(比喻工作範圍小,一眼可見)
有風駛盡利(比喻在得勢的時候仗勢凌人,不留情面)
有頭威冇尾陣(虎頭蛇尾)
跌落地都要楋翻揸沙(比喻失敗了不認失敗,硬撐著)
楋手唔成勢(手忙腳亂,措手不及)
有碗話碗,有碟話碟(說話直率,有什麼說什麼)
食咗人只車咩(想要人家的老命嗎)
食碗麵反碗底(比喻忘恩負義)
好心著雷劈(不領情,好心反被當惡意)
豬仔得食墟墟冚(小人得志而忘形)
崩口人忌崩口碗(有缺陷的人忌諱到類似的事物)
雞春(蛋)咁密都會哺出仔(若要人不知,除非己莫為,事情總會敗露)
偷雞唔到蝕揸米(比喻不但佔不到便宜反而吃了虧)
光棍佬遇著冇皮柴(想敲詐勒索卻遇著窮光蛋)

吤(ge)例如:將啲橙搣開一吤吤(一片片)
  咿(yi)例如:咿家去邊啊?
       惗(nie)想例如:成日惗埋曬啲衰嘢
  嘁(qi) 例如:嘁起條筋
  嘚(de)
  咖(ga)語氣助詞
  嘎(ga)解釋同上
  啱(ngam) 例如: 咁啱嘅
  慳(qian) 省 例如: 慳錢
  囡(nan)女兒/女仔
  啱(yan)對,啱啱(剛剛)
  佢(qu)他或她
  乜(mie) 什麽
  嘅(ge) 的
  嬲(niao) 生氣
  係(xi) 是
  咁(han) 如此,這樣
       哋(die) 相當餘國語中的“們”字用法
  唔(en) 不是
  睇(di) 看
  啲(di) 的,那些
  冧(lin) 陶醉
  冇(mao) 沒有
  惗(nie) 想
  嘎(ga) 語氣助詞
  咩(mie) 什麽
  嗻(zhe) 語氣助詞
  嗟(jue) 語氣助詞  
  嚟(li) 來
  叻(li) 很棒
  哩(li) 那
  咪(mi) 不要
  哽(geng) 當然
  喺(bei) 在
  抦(bing) 毆打
  啵(bo) 語氣助詞
  俾(bi) 給
  嘈(cao) 吵
  噏(xi) 嘮叨
  掟(ding) 扔
  嘞(le) 語氣助詞
  靚(liang)漂亮或表示幼稚
  囖(lo) 語氣助詞
  揾(wen)找
  嗮[嘥] 語氣助詞
  攞或摞(luo) 拿
  咦[噫] (yi) 例:咦?
  咗(zuo)了
  喔(wo)語氣助詞
  疴(ke)拉(排洩物)
  拗(ao) 矛盾 、吵架
  乸(na) 雌性
  撩(liao) 挑
  拎(lin)拿
  啖(dan) 量詞,相當於“口”
  憇(qi)哄
  呃(e)騙
  掂(dian)完結 好、good
  唓(che)語氣助詞,表示鄙夷
  嘢(ye)東西
       冚(kan)全部常用詞組:冚家鏟(粗話,比喻全家死光)
  嗰 go(那)
  嚡 hai(粗糙)
  嗟 jue (語氣助詞)
  咥 xi
  下下都咥住曬,我仲有得講嘅?
  下
  嚇xia(語氣助詞)通“啊”
  淠 pei(量詞) 一淠屎(野)
  甴(zha)甲甴(蟑螂、小強)
  肉酸(噁心)
  核凸(與肉酸意思相近)
  開片 (打群架,動刀動武。)
  擦鞋(拍馬屁)
  一身蟻(一身麻煩)
  一鑊泡(比喻一團糟糕)
  一鑊熟(比喻全部遭殃)
  一擔擔(半斤八兩,彼此彼此)
  舂瘟雞(比喻亂闖亂撞的人)
  手瓜硬(比喻權力大)
  執死雞(揀到便宜)
  跌眼鏡(估計錯誤,走了眼)
  大出血(大降價,血本無歸)
  摸門釘(吃閉門羹)
  踢曬腳(非常忙碌)
  食死貓(背黑窩)
       拋浪頭(吹噓自己或嚇唬人以顯示自己威風,出風頭)
  扯貓尾(演雙簧,串通自來)
  黐(痴)孖筋(神經質)
      鬼打鬼(自己人打自己人,貶義)
  炮仗頸(火爆脾氣)
      篤背脊(金手指)(背後說人壞話,告發別人)
  放飛機(故意失約)
  一僕一碌(跌跌撞撞)
  三口六面(當著別人)
  三姑六婆(好館閒事的女人)
  七國咁亂(亂成一團糟)
  好人好姐(好端端的人)
       話頭醒尾(領悟力強,一說就明白)
  有紋有路(有條不紊)
  生安白造(捏造,無中生有)
       死蛇爛鱔(一動不動,比喻懶惰)
  把心唔定(下不定決心)
  定過抬油(鎮定得很)
       游離浪蕩(無所事事,到處遊蕩)
  水靜河飛(靜悄悄,幽靜)
  衰到貼地(倒霉透了,壞透了)
  鬼五馬六(狡猾古怪)
  身水身汗(滿身是汗)
  古靈精怪(稀奇古怪)
  偷呃拐騙(招搖撞騙)
  無端白事(無緣無故)
  冇尾飛鉈(比喻一去不回)
      一天都光曬(雲開霧散,大快人心)
      一部通書睇到老(用老的眼光看待新事物)
  十問九唔應(屢問屢不答)
  十問九唔知 (問什麼也不知道)
      小心駛得晚年船(小心可保長久平安)
      手指拗出唔拗入(比喻自己人不幫自己人反而幫外人)
      數還數,路還路(人情歸人情,數目要分明)
      十劃都未有一撇(比喻事情離成功還早著)
      生人唔生膽(沒有膽量,膽小怕事)
      各花入各眼(蘿蔔青菜,各有所愛,情人眼裡出西施)
      手板眼見工夫(比喻工作範圍小,一眼可見)
      有風駛盡利(比喻在得勢的時候仗勢凌人,不留情面)
  有頭威冇尾陣(虎頭蛇尾)
      跌落地都要楋翻揸沙(比喻失敗了不認失敗,硬撐著)
      楋手唔成勢(手忙腳亂,措手不及)
     有碗話碗,有碟話碟(說話直率,有什麼說什麼)
      食咗人只車咩(想要人家的老命嗎)
  食碗麵反碗底(比喻忘恩負義)
     好心著雷劈(不領情,好心反被當惡意)
     豬仔得食墟墟冚(小人得志而忘形)
    崩口人忌崩口碗(有缺陷的人忌諱到類似的事物)
    雞春(蛋)咁密都會哺出仔(若要人不知,除非己莫為,事情總會敗露)
     偷雞唔到蝕揸米(比喻不但佔不到便宜反而吃了虧)
     光棍佬遇著冇皮柴(想敲詐勒索卻遇著窮光蛋)
     人怕出名,豬怕肥(比喻樹大招風)
  二打六(跑龍套)

日頭-太陽
  月光-月亮
  上晝-上午
  下晝-下午
  晚黑、夜晚-晚上
  舊年-去年
  頭先、啱啱-剛才
  尋日-昨天
  舊底、舊陣時-過去、
  從前 宜家(而家)-現在
  醒目仔-聰明的男孩子
  近排 呢排-近來
  先排-前些日子
  屋-房子
  傻佬-傻瓜
  行-走
  走(趃die)-跑
  企-站
  著衫-穿衣服
  行埋-走近
  扯咗-走了
  喊-哭
  車大砲(吹水)-吹牛、吹牛皮
  俾-給
  打交-打架
  鬧交-吵架
  驚-害怕
  狠-狠心
  惡-兇惡
  瞇埋眼-閉上眼睛
  手襪-手套
  火燭-火災
  馬騮-猴子
  乜嘢(野)-什麼東西
  燈膽-燈炮
  火水-煤油
  煲-砂鍋
  鎖匙-鑰匙
  買送-買菜
  煙仔-香煙
  買飛-買票
  單車-自行車
  老豆-爸爸,爹
  老母-媽媽、娘
  阿爺-爺爺
  阿嬤-奶
观众反应
:撑你··我可以送···最贵嘅嘢···

#9 10-8-6 14:25
原帖dabeat 于 10-8-6 14:20 发表

都要大家都聽得明至得.....
等我攞啲有趣味性嘅野出黎交流下先...

開片(打群架,動刀動武。) 擦鞋(拍馬屁)
一身蟻(一身麻煩) 一鑊泡(比喻一團糟糕)
一鑊熟(比喻全部遭殃) 一擔 ...

雖然錯字不少,但都值得熱愛廣府文化嘅人仔細拜讀!

#10 10-8-6 14:32
純精神支持一下。

#11 10-8-6 14:57
我听日講, 後日講, 大後日都講.....

..

#12 10-8-6 14:58
广东人黎顶下

#13 10-8-6 15:14
雷鸡母鸡我听唔懂雷港吗耶的哇!

#14 10-8-6 15:42
http://www.verycd.com/topics/54166/
笑谈广东话,噔噔噔。。。

#15 10-8-6 17:08
diu,我肯定support下你拉 :)

同饮珠江水,同是广东人