录音/制作/创作 吉他 扩声技术 视频技术 作品展示 生活 信息 更多... | 音频应用专卖店

Muse Sounds 推出 OT, Spitfire, Cinesamples 平价正版音源.

( 28 )

[收藏]
-  第 1 页  -

#1 24-9-9 13:04

Muse Sounds 推出 OT, Spitfire, Cinesamples 平价正版音源.

Muse Sounds 推出 OT, Spitfire,  Cinesamples 平价正版音源.

更新完 最新版本 Muse Hub
https://musescore.org/en/download

看了 乐器 价钱,听了 几个 Demo.

打算买:-

Berlin Strings 9.99 刀
First Chairs 7.99 刀
Berlin Soloists 7.99 刀
Chamber Strings 9.99 刀

https://www.musehub.com/

相信 Muse Sounds 音源  只能在 Musescore 软件上运作.

Musescore 动作这么大,对 Note Performer 损害最大.

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有帐号?注册

x

#2 24-9-9 13:37
他們跟Staffpad合作了

#3 24-9-9 13:44
还要和Dorico抢Finale的用户。

#4 24-9-9 13:46
买了 Spitfire Symphonic Strings 9.99 刀,  1.46 GB. 本帖最后由 ccb 于 24-9-9 13:50 编辑

本帖子中包含更多资源

x

#5 24-9-9 16:05
請問呢個同官方原版有咩唔同?

#6 24-9-9 16:35
清音雅韵 发表于 24-9-9 16:05
請問呢個同官方原版有咩唔同?

喺原版音源 的超級迷你版本 (太監淨身版) ,
又或者可以叫做 MS4 專用版本.

最主要喺 跟據 譜記的技法 嚟 對應 Articulations Playback,
類似 Note Performer + Dorico 個種組合.

好初步的試過一吓, 暫時睇 好難做到 DAW 的效果,

1.   Dynamics 強弱音 太過 大, FF好大聲,P, PP 弱得
不成比例.

2.   轉換 Articulations  後的 第一個音 明顯會 甩拍子.

3.   尾音 無緣無故 Cut-Off, Symphonic Strings
已經唔算差, 有用家話 OT 個2套 Strings  直頭喺 不受控制.

不過 慢節奏 音色就做得非常好,   已經有 原版 的 80%.
那個 Trill (tr)做得 非常  非常 像真,呢個 喺值得一讚.

MS 生態圈 再發展落去, 大有可為.

未買的朋友   可以先買 1,2 套 試下, 但唔好 咁大期望.

睇晒 呢 2個 PDF 先決定 買/唔買 都未遲.

本帖子中包含更多资源

x

#7 24-9-9 16:54
ccb 发表于 24-9-9 16:35
喺原版音源 的超級迷你版本 (太監淨身版) ,
又或者可以叫做 MS4 專用版本.

多謝解答,官方有參與製作嗎?音色質量點樣?有冇Legato?

#8 24-9-9 17:13
清音雅韵 发表于 24-9-9 16:54
多謝解答,官方有參與製作嗎?音色質量點樣?有冇Legato?

呢到 有部份 合作團體 名單,  已經見到 Audio Imperia 廠牌.

https://www.musehub.com/partners

MS 由 V3 轉 V4 個時, NI,OT,   Spitfire
已經喺 音源 合作商之一,  個時 只喺 技術協助,
估唔到  今次 OT,   Spitfire 用正式廠牌
平價賣音源 比 MS4 用戶.

而家只喺 初版,太多 Fix 要做,  
如果 谷大唔到個 用戶群,   莫講話 做 Fix,
好大機會 呢個平價音源 project 要 完全報廢.

慢速  音色 可以了,Legato 假假地,但逢 有個音出現 Cut-off
已經冇咩心機  當正式咁用, 快速Tempo , 頻變 Articulation
會有很多 問題,玩玩 就 OK, 要做嘢 都喺 喺 DAW 做吧.

#9 24-9-9 19:43
问下Musescore多少米?

#10 24-9-9 20:56
musescore不是免费的吗

#11 24-9-9 20:59
试玩,  Lento 速度.   MS4 导出 MP3.
全删  所有 Hairpins,  在第一个音 只设定了 1种 动态音量.

Solo I - Spitfire SS - Violin 1
Solo II - Spitfire SS - Violin 2

VLN I - Spitfire SS - Violin 1
VLN II - Spitfire SS - Violin 2
VLA - Spitfire SS - Viola
VC  - Spitfire SS - Celli
CB - Spitfire SS - Contrabass 本帖最后由 ccb 于 24-9-9 21:08 编辑

本帖子中包含更多资源

x

#12 24-9-9 21:06
好吧用马甲 发表于 24-9-9 20:56
musescore不是免费的吗

>>musescore不是免费的吗

Musescore 是免费的, MS4 Basic 音色库也是免费的,
功能上 比较 DAW 还差很远,  但非常好用.

今天 付出超廉价, 就拥有 大厂牌的  正版音源.

#13 24-9-9 23:22
ccb 发表于 24-9-9 21:06
>>musescore不是免费的吗

Musescore 是免费的, MS4 Basic 音色库也是免费的,

是的。以前只用它扒带记谱。

#14 24-9-10 00:15
我都不懂它有什么进步,大长音,???要短不够短,要长到是很长,要四分音?要八分音?要十六分音?都不适合你曲子里的多种音符长短。听演示曲,都是四分音,二分音。全音符。圈比而已。 本帖最后由 朝歌 于 24-9-10 00:23 编辑

#15 24-9-10 12:49
OT和喷火又嚟呃钱啦